Make over: facings en veneers

Onder 'make over' verstaan we het esthetisch en cosmetisch verfraaien van het gebit en met name alle voortanden. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van 'porcelain whitening', dit is het witter maken van tanden door middel van facings of veneers. Facings of veneers zijn laagjes wit keramisch materiaal of composiet dat als een schil bovenop de tand wordt aangebracht.

Toepassingen
Met name als alle tanden vooral boven ernstig verkleurd zijn en of lelijke vorm hebben. Ook spleten kunnen gelijk opgevuld worden. Vormwijzigingen worden meestal gemaakt met composiet opbouw (zie volgend onderwerp). Dit wordt soms ook gedaan met kronen. Maar de allerfraaiste, maar tegelijk technisch meest gecompliceerde methode is porseleinen facings.

Composiet opbouw
Als er één materiaal heeft bijgedragen aan het witter maken van gebitten dan is het wel composiet-vulmateriaal. Dit materiaal kan bijna aan alles hechten (adhesieve techniek) en daarmee is het ideaal. Niet alleen vullingen maar ook hele hoeken aan tanden en kiezen en hele kauwvlakken kunnen er mee worden opgebouwd.

Toepassingen
Composiet vulmateriaal wordt sinds 1980 toegepast en nog steeds verbeterd. Sinds een aantal jaren is het zeker even sterk en slijtvast als het oude vulmateriaal zilveramalgaam. Dit oude materiaal wordt nu steeds minder gebruikt.
Met composiet kan vanwege de hechting aan tandmateriaal veel meer dan vroeger. Er worden hoeken mee aan tanden gezet die zijn afgebroken. Er worden ook laagjes mee op tanden gezet (veneers) om deze witter en regelmatiger te maken. Er worden zelfs tijdelijke bruggen van gemaakt.
Het materiaal bestaat uit kleine deeltjes keramisch materiaal in een kunsthars matrix. De kunsthars wordt met speciaal blauw licht hard in 20 tot 40 seconden.

Daalseweg 221
6521 GJ NIJMEGEN
Tel: 024 - 66 36 916
www.tandartssmile.nl
info@tandartssmile.nl