Instructie poetsen Ragen klik HIER / Flossen Klik HIER


Tandenstokers klik HIER

Hoe moet ik poetsen?

Om plak van de tanden en kiezen te verwijderen is het noodzakelijk om de tanden te poetsen. Een goede tandenborstel is daarbij belangrijk. Kies een zachte tandenborstel (om terugtrekkend tandvlees te voorkomen) met een niet al te grote borstelkop ( om ook de kiezen achter in de mond goed te bereiken).


Er bestaan verschillende methoden om de tanden te poetsen. Een veel geadviseerde methode is waarbij u met de tandenborstel korte heen en weer gaande bewegingen maakt. Het is belangrijk om het gebied op de overgang van tandvlees naar tand goed schoon te maken. Zet daarom de borstel schuin, onder een hoek van ongeveer 45 graden, op de overgang van tandvlees naar tand. De haartjes van de borstel blijven bij de bewegingen vrijwel op hun plaats. Probeer de haartjes zachtjes in de ruimte tussen de tanden en kiezen te duwen, maar voorkom een grote druk op de borstel. Vervang de tandenborstel als de haarbosjes uit elkaar gaan staan, meestal na zo´n drie maanden.

Neem een tandpasta met fluoride en doe niet te veel op de borstel. Om alles goed te kunnen poetsen is een tijd van ongeveer twee minuten nodig. Poets de tanden minimaal twee maal per dag, ´s ochtends na het ontbijt en ´s avonds voor het naar bed gaan. Poets zorgvuldig en met korte heen en weer gaande bewegingen. Probeer dat systematisch te doen, in een bepaalde vaste volgorde, opdat u niets overslaat.

Is een elektrische tandenborstel beter?

U kunt uw gebit ook schoonmaken met een elektrische tandenborstel. Deze reinigt niet per definitie beter dan een gewone tandenborstel, maar omdat de elektrische borstel de poetsbeweging voor u maakt, is het een handig hulpmiddel.

Is alleen tandenpoetsen voldoende?

Om het gebit goed te kunnen reinigen, is tandenpoetsen niet voldoende. Om de ruimten tussen de tanden en kiezen goed schoon te maken, kunt u flossen, tandenstokers of ragers gebruiken.Instructie ragen

Goede borstel
Begin met uw tanden zorgvuldig te poetsen met een goede tandenborstel: maak voorzichtig heen en weer gaande bewegingen. Kies een zachte borstel met een kleine borstelkop. Vervang de tandenborstel als de haarbosjes uit elkaar gaan staan en tenminste elke drie maanden. In het algemeen geldt: twee keer per dag poetsen.

Tandplak
Op en tussen de tanden en kiezen ontstaat tandplak. Wanneer deze tandplak niet regelmatig goed wordt weggehaald kunnen bacteriën die in tandplak leven, tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken. Met de tandenborstel kunt u de ruimten tussen de tanden en kiezen niet goed schoonmaken. We adviseren om deze ruimten dagelijks goed schoon te maken. Dit kan gebeuren met een rager.

Ragers
De ruimten tussen tanden en kiezen kunnen op verschillende manieren worden schoongemaakt: met tandenstokers, flossdraad en ragers. Zijn deze tussenruimten voldoende groot, dan zijn ragers, ook wel interdentaal- of spiraalborsteltjes, hiervoor zeer geschikt.

Ragers zijn er in verschillende soorten en dikten. Er zijn (hand)ragertjes met een lange spiraalborstel en ragers met een kort borsteltje, die in een handvat of houder worden vastgezet. Overleg met uw tandarts of mondhygiënist welke rager u het beste kunt gebruiken.

In het algemeen geldt:
maak één keer per dag de tussenruimten tussen tanden en kiezen schoon met een rager.

1.

Gebruik bij het schoonmaken een heel klein beetje tandpasta en spoel daarna uw tanden met water. Een ragertje moet met enige moeite tussen de tanden en kiezen door kunnen, maar de metalen kern (draad) mag de tanden of kiezen en het tandvlees niet raken. Gebruikt u zonodig ragertjes van verschillende dikten. Voor de tussenruimten achter in de mond kunt u het ragertje een beetje ombuigen.

2.

Houd het (hand)ragertje tussen duim en wijsvinger vast en duw deze vanaf de buitenkant tussen tanden en kiezen. Beweeg het ragertje een paar keer heen en weer. U kunt daarbij het raakvlak met de tand vergroten door daarbij van richting te veranderen.

3.

In het begin is het gebruik van ragers soms moeilijk en pijnlijk. Het tandvlees gaat daarbij vaak bloeden. Als u echter dagelijks de rager gebruikt, verdwijnt het bloeden en is het niet pijnlijk.

4.

Ragers met een handvat kunnen ook vanaf de binnenkanten van de tanden en kiezen worden gebruikt. Reinig op deze wijze alle tussenruimten waarin een rager past. Ragers kunnen meer keren worden gebruikt. Spoel ze daarom na afloop goed schoon.


Flossen

Op en tussen de tanden en kiezen ontstaat tandplak. In de tandplak zitten miljoenen bacteriën, die als de tandplak niet regelmatig wordt weggehaald, gaatjes en tandvleesontstekingen kunnen veroorzaken. De ruimten tussen de tanden en kiezen kunt u met een tandenborstel niet goed schoonmaken. Om ook deze tussenruimten goed te kunnen reinigen, heeft u de volgende hulpmiddelen: flossdraad, tandenstokers ofOver het algemeen is het voldoende om één keer per dag de ruimten tussen de tanden en kiezen met flossdraad schoon te maken.Tandenstokers

Op en tussen de tanden en kiezen ontstaat tandplak. In de tandplak zitten miljoenen bacteriën, die als de tandplak niet regelmatig wordt weggehaald, gaatjes en tandvleesontstekingen kunnen veroorzaken. De ruimten tussen de tanden en kiezen kunt u met een tandenborstel niet goed schoonmaken. Om ook deze tussenruimten goed te kunnen reinigen, heeft u de volgende hulpmiddelen: flossdraad, tandenstokers of ragers.

Als de tussenruimtes niet zo groot zijn, is de tandenstoker een goed middel om ze schoon te maken.Een goede tandenstoker is van hout, driehoekig van vorm met een platte kant en loopt toe in een punt. Er zijn verschillende diktes verkrijgbaar. Naarmate de ruimte tussen de tanden of kiezen groter is, kunt u een dikkere tandenstoker gebruiken. Overleg dit met uw tandarts. In het begin kan het gebruik van tandenstokers pijnlijk zijn en ook leiden tot extra bloeding. Ook is de techniek in het begin niet zo gemakkelijk. Als u echter regelmatig de tandenstokers gebruikt en wat meer ervaren bent, zult u merken dat de pijnlijkheid en het bloeden van het tandvlees vanzelf minder wordt of verdwijnt.


Daalseweg 221
6521 GJ NIJMEGEN
Tel: 024 - 66 36 916
www.tandartssmile.nl
info@tandartssmile.nl