U heeft of wilt binnenkort een afspraak bij de mondhygiënist en bent benieuwd wat u hiervan kunt verwachten. Wij vertellen u hier graag meer over!

Een mondhygiënist richt zich in eerste instantie op preventie. Het voorkomen van cariës (gaatjes in tanden en kiezen) en tandvleesaandoeningen (gingivitis en parodontitis). Daarnaast voert de mondhygiënist behandelingen uit die gericht zijn op genezing, zoals het behandelen van tandvleesaandoeningen. Op deze pagina geven wij u algemene informatie over uw bezoek aan de mondhygiënist. Wanneer u meer wilt weten over wat de behandelingen in houden, dan verwijzen wij u graag door naar de kopjes onder behandelingen: gebitsreiniging en initiële behandeling.

  • Wanneer maakt u een afspraak bij de mondhygiënist?

Een preventief bezoek aan de mondhygiënist is altijd verstandig. Maar als u één of meerdere van de onderstaande symptomen heeft, adviseren wij u om een afspraak te maken bij onze mondhygiënist:

- Bloedend tandvlees
- Gevoelige tanden en/ of kiezen
- Rood en/ of gezwollen tandvlees
- Terugtrekkend tandvlees
- Veel tandsteen en/ of aanslag
- Slechte adem en/ of een vieze smaak in de mond 
- Tanden of kiezen die los komen te staan
- Vaak gaatjes  
 
  • Welke handelingen voert een mondhygiënist uit?

 Kijkende naar uw mondgezondheid wordt er een behandeling gestart, vanzelfsprekend in overleg en pas na uw goedkeuring. Een mondhygiënist voert verschillende (be)handelingen uit:

- Advies voedingsgewoonten
- Voorlichting geven omtrent het verzorgen van tandvlees
- Verwijderen van tandsteen
- Verwijderen van tandplak en aanslag
- De conditie van uw tandvlees in kaart brengen
- Aanbrengen van fluoride
- Sealen van tanden en kiezen
- Polijsten van vullingen
- Reinigen van oppervlakken onder het tandvlees
- Gebitsafdrukken maken
- Lokale verdoving geven
- Röntgenfoto’s maken

  • Kunt u zonder doorverwijzing naar de mondhygiënist? 

Het antwoord hierop is ja. U kunt zelf rechtstreeks een afspraak maken bij onze mondhygiënist. Kinderen kunnen ook door de mondhygiënist behandeld worden. Voor hen is een gezonde mond een goede start voor de toekomst. 
 
  • Vergoedingen en Tarieven

De kosten voor een behandeling door de mondhygiënist kunnen, evenals de kosten voor de tandarts, vergoed worden door uw zorgverzekeraar. Er zijn steeds meer zorgverzekeraars die de kosten van zorg, verleend door de mondhygiënist vergoeden. Bij uw zorgverzekeraar kunt u navragen welke kosten uw aanvullende tandartsverzekering dekt. Tip! Kinderen tot 18 jaar zijn 100% verzekerd in de basisverzekering voor behandelingen door de tandarts en mondhygiënist. 
 
Heeft u liever dat de tandarts uw gebitsreiniging en verzorgd, dan is dat uiteraard ook mogelijk, geef ons dit dan gewoon even aan. Wanneer u meer wilt weten over wat de behandelingen in houden, dan verwijzen wij u graag door naar de kopjes onder behandelingen: gebitsreiniging en initiële behandeling.

Behandelingen